Speech minister Knops bij ondertekening bestuurlijke afspraak voortgang projectlocatie Valkenburg

05-03-2020
620 keer bekeken

Toespraak minister Knops bij ondertekening bestuurlijke afspraak voortgang projectlocatie Valkenburg, 5 maart 2020. Het gesproken woord geldt. COH II CR” Dit is een Romeinse letter-/cijfercombinatie. Deze staat geschreven op een van de houten palen die hier bij opgravingen zijn ‘ontdekt’.

Want voor degenen die het niet weten: langs de N206, u bent er zojuist misschien wel overheen gereden, lag ooit een oude Romeinse weg. “COH II CR” staat voor ‘Cohors II Civium Romanorum’, oftewel het 2e cohort van het Romeinse leger.

Het 2e cohort was een eenheid die bestond uit genisten. Voor degenen die niet bekend zijn met terminologie uit het leger: het gaat hier om bouwers/ aannemers.

Het COH II CR voerde dus allerlei bouwwerkzaamheden uit. En 1 van de soldaten moet 2000 jaar geleden zo trots geweest zijn op hetgeen ze gebouwd hadden, dat hij de naam van het cohort heeft gekerfd op een van de houten palen.

Kortom: alleen al deze inscriptie laat zien dat we hier met een unieke locatie van doen hebben. Een gebied met een rijke geschiedenis. Zeker óók als je beseft dat hier in mei 1940 hevig is gevochten en dat Valkenburg als een soort privé-vliegveld voor de Leden van het Koninklijk Huis fungeerde.

En in dit alles heb ik het niet eens over dat verhaal van alle Nederlanders … de musical Soldaat van Oranje, in dit unieke decor – met hangar en Dakota – uitgegroeid tot ’s Neerlands beste bezochte musical ooit.

Vandaag schetsen we een nieuw verhaal voor alle Nederlanders, en kerven we onze eigen inscriptie - niet in een houten paal, maar op een stuk papier. Want vandaag zetten we een handtekening onder onze samenwerking, onder de afspraken tussen de 4 partijen: het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie, de gemeente Katwijk en de gemeente Wassenaar.

Samen willen we zo snel mogelijk het aantal betaalbare woningen voor mensen met een laag middeninkomen vergroten. Er liggen daartoe duidelijke afspraken. Er ligt een ambitieuze planning. Er is vertrouwen, vertrouwen óók dat onze afspraken snel tot resultaat leiden.

Komende maanden gaan de RVB en Katwijk de afspraken verder uitwerken, deze uitwerking moet begin juli gereed zijn. Tegelijk vindt er aanvullend onderzoek plaats naar de uitstoot van stikstof, naar het afronden van het stedenbouwkundig plan en naar de voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan.

Als minister verantwoordelijk voor het Rijksvastgoed, wil ik dat onze grond en gebouwen financieel én maatschappelijk iets opbrengen. Het doet het me daarom plezier dat we dit pareltje terug kunnen geven aan de maatschappij. En dat we met dit teruggeven ook kunnen bijdragen aan de woon-, energie- en klimaatdoelstellingen van de regio en het Rijk.

Want de wijk wordt aardgasvrij en energieneutraal. En met minstens 5000 woningen zal er fors bijgedragen aan de woningbehoefte van al die Katwijkers en al die andere mensen in de wijde omtrek die bij hun zoektocht naar een passende woning nu tussen wal en schip vallen.

Zó heeft Valkenburg – naast financieel - bovenal maatschappelijk rendement. Dat is goed rentmeesterschap te noemen.

Ik zou dus willen zeggen:

Laten we de vaart erin houden.

Laten we vlug onze handtekening zetten.

Dan kunnen de erfgenamen van het 2e Romeinse cohort – de bouwers en aannemers van nu – aan de slag!

Ik dank jullie wel. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen