Alida Francis beëdigd als gezaghebber van Sint Eustatius

10-04-2024

Tijdens een ceremonie van de Eilandsraad op 10 april is mevrouw Alida Francis beëdigd tot gezaghebber van Sint Eustatius. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering heeft mevrouw Francis via een videoboodschap gefeliciteerd met haar officiële benoeming. Mevrouw Francis is beëdigd door waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond.

Staatssecretaris Van Huffelen: “Ik ben enorm trots dat de geboren Statiaanse Alida Francis vanaf nu het ambt als gezaghebber bekleedt op Sint Eustatius. Alida Francis heeft eerst als plaatsvervanger en later als regeringscommissaris laten zien dat ze een gedreven bestuurder is die zich met grote passie en hart en ziel heeft ingezet voor het eiland en de inwoners van Statia. Deze benoeming markeert het einde van een periode waarin Sint Eustatius hard heeft gewerkt aan verbeteringen waardoor de normale bestuurlijke verhoudingen tussen Den Haag en Sint Eustatius konden worden hersteld.”

Alida Francis (58) is geboren op Sint Eustatius en was in 2020 eerst plaatsvervangend regeringscommissaris en sinds februari 2021 regeringscommissaris van Sint Eustatius. Ze werkte daarvoor onder meer als senior communicatieadviseur en woordvoerder bij de Rijksdienst Caribisch Nederland en was directeur Toerisme van het eilandgebied Sint Eustatius. Mevrouw Francis studeerde journalistiek aan de School voor Journalistiek in Tilburg.

Met de benoeming van de gezaghebber, is de derde fase van de Wet herstel voorziening Sint Eustatius in werking getreden. Hiermee is een einde gekomen aan de bestuurlijke ingreep op Sint Eustatius sinds 2018. Dit betekent dat Sint Eustatius vanaf nu zelf verantwoordelijk is voor het uitvoeren van haar financiële en bestuurlijke taken. De waarnemend Rijksvertegenwoordiger heeft daarnaast nog een aantal aanvullende bevoegdheden tot aan het vervallen van de Wet per 1 september 2024.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen