Bescherm je identiteitsgegevens tegen misbruik met de vernieuwde KopieID-app

02-04-2024

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens vernieuwt app waarmee veilig kopieën van identiteitsdocumenten kunnen worden gemaakt.

Er zijn tal van momenten waarop een kopie van je identiteitsdocument gevraagd wordt, maar niet in alle gevallen mag dit. Bovendien spelen oplichters hier op in en proberen met jouw gegevens aan de haal te gaan. Met de KopieID-app maak je veilig een kopie van je identiteitsdocumenten, waarmee je jouw identiteitsgegevens beschermt. Nu kan dit nog eenvoudiger met de recent vernieuwde versie van de app.
 
Waarom de KopieID-app?
Kopieën van identiteitsdocumenten zijn waardevol voor oplichters. Ze kunnen hiermee frauduleuze handelingen verrichten, zoals het aanvragen van leningen of het afsluiten van telefoonabonnementen. Dit kan resulteren in onverwachte rekeningen voor aankopen die je niet hebt gedaan. Door met de KopieID-app een veilige kopie van je identiteitsgegevens te maken, maak je het oplichters aanzienlijk moeilijker om je gegevens te misbruiken. Gelukkig maken steeds meer mensen gebruik van de Kopie-ID app om hun gegevens te beschermen.  In 2023 is de vorige versie van de app meer dan 5 miljoen keer gebruikt.
 
Wat is er nieuw?
De vernieuwde versie van de KopieID-app maakt zelf een foto van een identiteitsdocument en herkent waar gegevens op het document staan. Dit geldt onder andere voor het paspoort, de identiteitskaart en het rijbewijs, maar ook voor documenten uit Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Hierdoor kun je de app gegevens voor je laten wegstrepen die voor de ontvanger niet noodzakelijk zijn. Je kunt een watermerk toevoegen dat aangeeft waarvoor de kopie bedoeld is. Ook kun je ervoor kiezen om de kopie beveiligd op te slaan voor later gebruik. Bovendien is de app gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen (ook voor slechtzienden), en voldoet aan de Rijksbrede vereisten van toegankelijkheidsniveau A. Tot slot is de app niet alleen beschikbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels, Spaans en Papiaments. 
 
Waarom een kopie?
De reden dat er om een kopie wordt gevraagd, is vaak eenvoudig: degene die dit doet, wil zeker weten dat je bent wie jij zegt dat je bent. Geen probleem natuurlijk. Maar wat als een bediende achter een willekeurige balie een kopietje wil maken van je paspoort? Stem hier niet klakkeloos mee in.
 
Wie mogen een kopie maken?

Uit de Identiteitsmonitor 2023 blijkt dat er regelmatig wordt gevraagd een kopie of scan van een identiteitsdocument te overhandigen of op te sturen. Het afgelopen jaar heeft 51% van de ondervraagden dit minstens één keer gedaan. 
 
Slechts enkele organisaties mogen om een kopie van jouw identiteitsdocument vragen. Dit zijn bijvoorbeeld overheidsinstanties, banken, notarissen en werkgevers. Meer informatie over de wettelijke regels voor het overnemen of kopiëren van identiteitsgegevens staat op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het komt voor dat ook andere organisaties om een kopie vragen, terwijl de controle van je identiteitsdocument vaak al voldoende is. Vraag daarom altijd waarvoor de kopie nodig is en of je bepaalde gegevens kunt afschermen. Dat kan nu heel eenvoudig met de vernieuwde KopieID-app.
 
Waar is de app te vinden?
De gratis app is beschikbaar in de App Store of Google Play Store. Heb je de vorige versie van de KopieID-app al geïnstalleerd, dan kun je de update in de app stores vinden.
 
Wat moet je doen bij identiteitsfraude?

Ben je toch slachtoffer geworden van identiteitsfraude dan moet je onmiddellijk in actie komen. Doe in ieder geval aangifte bij de politie. Doe verder een melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI). Dan krijg je advies hoe je de schade van identiteitsfraude kan herstellen en kan voorkomen dat je opnieuw slachtoffer wordt.
 
Op Rijksoverheid.nl staat wat je precies moet doen bij identiteitsfraude.
 
De KopieID-app is ontwikkeld door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), een organisatie die zich inzet voor de veilige en betrouwbare verwerking van identiteitsgegevens in Nederland. RvIG is onder andere verantwoordelijk voor het beheer van de Basisregistratie Personen (BRP) en voor de kwaliteit van het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart en speelt een essentiële rol in het waarborgen van de integriteit en vertrouwelijkheid van persoonsgegevens binnen de overheid.
 
Door nauw samen te werken met verschillende partners en instanties, streeft RvIG ernaar om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de veiligheid en privacy van burgers beschermen. De KopieID-app is een voorbeeld van een dergelijke oplossing, die gebruikers in staat stelt om op een veilige en gemakkelijke manier kopieën van hun identiteitsdocumenten te maken, terwijl ze hun identiteitsgegevens beschermen tegen misbruik en fraude. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude is een onderdeel van RvIG.
 
Voor meer informatie over de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en haar diensten, bezoek de website: www.rvig.nl
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen