Ontwerp nieuwe publieksentree Tweede Kamer gepresenteerd

04-09-2023

De Tweede Kamer krijgt op het Binnenhof een nieuwe, ondergrondse publieksentree.

Vandaag presenteerden demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Kamervoorzitter Vera Bergkamp en wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag gezamenlijk het voorlopige ontwerp van de nieuwe entree. 
 
Demissionair minister Hugo de Jonge: “De laatste grote verbouwing aan dit deel van het Binnenhof was 30 jaar geleden. Om ervoor te zorgen dat het belangrijke werk van de Tweede Kamer altijd door kan gaan is een nieuwe ondergrondse entree buiten het gebouw noodzakelijk. En ik vind het heel mooi dat hierdoor juist in het gebouw meer ruimte is gekomen waar publiek, politiek en pers elkaar kan ontmoeten. ” 
 
Gezamenlijk ontwerp 
Het voorlopige ontwerp van het entreegebouw van De Architekten Cie heeft een lichte en transparante vormgeving. Door landschapsarchitect Karres & Brands is rondom het gebouw een groene en prettige verblijfsplaats ontworpen voor bezoekers en inwoners van Den Haag. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de Tweede Kamer, als gebruiker van het gebouw, de gemeente Den Haag, ondernemers en omwonenden. 
 

Voorzitter Tweede Kamer Vera Bergkamp: ”De Tweede Kamer is het hart van onze parlementaire democratie. Daar hoort een waardige publieksentree bij, die transparant, duurzaam en toegankelijk is voor al onze bezoekers. En tegelijk veilig is voor iedereen die in de Tweede Kamer werkt. Het voorlopige ontwerp voldoet aan al deze eisen! Zo kunnen we straks jaarlijks 500.000 bezoekers ontvangen.”

Wethouder Saskia Bruines: “Het Binnenhof is de kern van het regeringscentrum, maar ook de kern van onze stad. En bovendien is het Binnenhof, na Scheveningen, de belangrijkste toeristische trekpleister van Den Haag. De entree van de Tweede Kamer op deze nieuwe plek is straks een echte blikvanger. Het geeft de Hofplaats nieuwe betekenis.” 

Meer ruimte voor bezoekers
Jaarlijks ontvangt het Tweede Kamergebouw zo’n 300.000 bezoekers. Maar als zij straks terugkeert op het Binnenhof zal dit stijgen naar ongeveer 500.00 bezoekers. In het ontwerp is meer ruimte om dit  toenemend aantal bezoekers naar binnen te begeleiden. De locatie van de bezoekersentree verhuist dus van  de Lange Poten naar de Hofplaats. De bovengrondse entree aan de Hofplaats is relatief klein, waardoor er op het plein ruimte is voor groen en een open ontvangst. De daadwerkelijke entree bevindt zich onder de grond.
 
Renovatie Binnenhof
De nieuwe publieksentree is een belangrijk onderdeel van de renovatie van het Binnenhof, die de komende jaren gaat plaatsvinden. Naar verwachting wordt in mei 2024 het definitieve ontwerp voor de nieuwe publiekentree vastgesteld. Tot die tijd wordt het ontwerp samen met alle partners verder uitgewerkt.
 

Kamerbrief over presentatie VO Publieksentree

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen