Podcastserie ‘Grensverhalen’ vertelt over de wereld aan de grens

07-06-2021

Grenzen en corona, twee woorden die sinds afgelopen jaar hand in hand gaan. Van de een op de andere dag was het er weer, de grens. Met alle gevolgen van dien. In de vierdelige podcastserie ‘Grensverhalen’ wordt de luisteraar meegenomen op een ontdekkingsreis langs de grensregio’s van Nederland.

Een reis die laat zien hoe het is om te wonen, te werken en te leven aan, en soms óver de grens. 

Tijdens hun reis luisteren makers Dominique van Bohemen en Lucía Hoogakker naar het verhaal van de ondernemer, de politie- en de brandweerman, de kastelein, de onderwijzer, de zorgverlener, de boswachter en de grensbestuurder. Ze bevragen hen welke extra uitdagingen de coronapandemie hen bezorgden. De reis die ze maken neemt hen mee langs Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Groningen. 

De podcast start in Zeeuws-Vlaanderen. Want wat betekent het als je de tongval, bourgondische inslag en een gelijksoortige kijk op het leven deelt als de Belgen? Van Bohemen en Hoogakker vervolgen hun reis om het verenigingsleven in Noord-Brabant mee te maken. Aan de grensstreek viert dat nog altijd hoogtij en de sociale verbinding met Vlaanderen is groot. De derde aflevering laat “Europa in het klein” zien. De makers reizen van de Achterhoek naar Oost-Groningen. Provinciegrenzen doen er hier niet toe en de landsgrens met Duitsland evenmin. In deze laatste aflevering wordt Limburg aangedaan. Historisch en geografisch gezien meer onderdeel van de buurlanden dan van Nederland. En tegelijk is het letterlijk ‘Nederland op zijn smalst’.

Aan het eind van elke aflevering reageert staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de verhalen die verteld worden. Hij is als staatssecretaris verantwoordelijk in Nederland voor samenwerkingen op de grens van Nederland en België. Alle grensverhalen zijn te luisteren op de bekende podcast platforms. 

De podcastserie is te vinden op:
Spotify: https://open.spotify.com/show/7lKnnP7PdhAqAEHspznoCM
Apple podcast: https://podcasts.apple.com/us/podcast/grensverhalen/id1568368836
Google podcast: https://podcasts.google.com/search/grensverhalen


Informatie per aflevering

Zeeland

Luister naar de aflevering

In deze eerste aflevering vertrekken Van Bohemen en Hoogakker naar een landje apart, Zeeuws-Vlaanderen. Door de Westerschelde letterlijk gescheiden van de rest van Zeeland én van Nederland. Voor hen is dat, zoals ze zelf zeggen, ‘d’n overkant’. Men voelt zich één met elkaar en men noemt zich Zeeuws-Vlaming. Het is het verhaal van Zeeuwen en Belgen die dezelfde tongval delen, dezelfde bourgondische inslag en een gelijksoortige kijk op het leven. Hun deur altijd voor iedereen open. Welke invloed heeft de ligging van dit gebied op grensarbeid? Waar komt het dagtoerisme vandaan en wat doet dit met de mensen hier?

Noord-Brabant

Luister naar de aflevering

In de tweede aflevering duiken Van Bohemen en Hoogakker het verenigingsleven in. Aan de grensstreek viert dat nog altijd hoogtij. De sociale verbinding met Vlaanderen is groot. Hier voelt men zich maatschappelijk betrokken, en zijn mensen sociaal actief in schutterijen, het carnaval. De relatie met de Belgische buren is onderdeel van wie zij zijn. Hoe leven en werken kleine gemeenschappen, zoals hier aan de Brabantse grens? Hoe uit zich dit in het verenigingsleven? En welke historie zit hierachter?

Noord-Oost Nederland

Luister naar de aflevering

De derde aflevering laat “Europa in het klein” zien. De makers reizen van de Achterhoek naar Oost-Groningen. Provinciegrenzen doen er hier niet toe en de landsgrens met Duitsland evenmin. Men voelt zich hier thuis in “het hart van Europa”. Hier spreekt men Nedersaksisch, en ondanks de verschillende dialecten heeft men aan een woord met de Duitse buur genoeg. Deze grensstreek is uniek vanwege zijn ‘noaberschap’, een vorm van burenhulp die al decennia terugvoert. Elkaar helpen is hier vanzelfsprekend, op elk gebied, zowel aan- als over de grens. Wat is de rol van taal hier? Hoe wordt de jeugd enthousiast gemaakt voor buurtaal? Maar ook, hoe werken ziekenhuizen samen, en hoe ziet de zorg van de toekomst eruit in een grensregio?

Limburg

Luister naar de aflevering

In deze laatste aflevering wordt het ‘bronsgroen eikenhout’, Limburg aangedaan. Historisch en geografisch gezien meer onderdeel van de buurlanden dan van Nederland. En tegelijk is het letterlijk ‘Nederland op zijn smalst’. Van Bohemen en Hoogakker luisteren naar het fantastische verhaal van twee brandweercommandanten van weerszijden van de grens, die midden in de lockdown de grootste natuurbrand uit de Nederlandse geschiedenis moesten bevechten. Hoe werken hulpdiensten hier samen met zoveel kilometer grens, welke uitdagingen bracht corona de grensondernemers. En waar bestaat die typische Limburgse gastvrijheid toch uit?


 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen