De leefbaarheid in deze regio staat echter onder druk door een veranderende samenleving, nu nog eens extra door Corona. Dit vormt een uitdaging voor mensen, van jong tot oud. Op allerlei gebieden, van de zorg tot de circulaire economie.
De minister Ollongren ging hierover in gesprek met inwoners, de burgemeesters van de andere Waddeneilanden en Arno Brok, de commissaris van de Koning van provincie Fryslân.
Om de leefbaarheid zo goed mogelijk op peil te houden werken alle Waddeneilanden nauw samen en delen kennis hun kennis. Samen met de provincies Fryslan en Noord-Holland en het Rijk. Het programma Waddeneilanden vormt de basis van die brede (regio)samenwerking, samen met de provincies Fryslan en Noord-Holland, en het Rijk.
Er waren mooie ontmoetingen met de Amelanders. Gesprekken over de uitdaging van de school ’t Lenster met steeds minder leerlingen, de verduurzamingsmogelijkheden op het eiland en het werk van de huisartsen in Coronatijd.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer lokale initiatieven ontstaan om de leefbaarheid te verbeteren, zo bleek tijdens het uitgebreide werkbezoek. Zo zet Fabian Kock van Dorpsbelang Ballum zich in voor de verkeersveiligheid, de bescherming van het dorpsaanzicht en de informatievoorziening aan toeristen. Een succesvol leefbaarheidsinitiatief dat is ontstaan uit de samenwerking tussen de gemeente, andere instanties en bewoners.
En met Zorgcoöperatie Ameland zet Richard Bunicich zich in voor de oudere Amelanders die graag zo lang mogelijk zelfstandig en op het eiland blijven wonen. “Je blijft op Ameland tenzij het echt niet anders kan”. Ook hier bleek de meerwaarde van een brede samenwerking met verenigingen, vrijwilligers, bedrijven, onderwijs, zorgaanbieders en gemeente.